Friday, June 19, 2009

APAKAH KEISTIMEWAAN BERKAHWIN DENGAN SEORANG PEGAWAI TENTERA?

hehe..
sebelum apa-apa saya minta ampun dulu dari pihak berkenaan..

isu hangat hari ini ialah..

APAKAH KEISTIMEWAAN BERKAHWIN DENGAN SEORANG PEGAWAI TENTERA (tidak kira pangkat apa sekalipun)?

setakat ini yang saya boleh kenal pasti:
1. tentera tidak boleh berkahwin lebih dari satu (kalau nak kena minta kebenaran
rasanya). INI PENTING..haha
2. mendapat kemudahan-kemudahan seperti hospital dan macam-macam lagi
3. untung bagi anak-anak kerana anak-anak bekas tentera selalu banyak keistimewaan
4. kamu boleh mengikut suami berpindah-randah (kategori travel juga ni.. sangat mengujakan)
5. gaji tentera banyak tahu... (sesuai untuk mata duitan)

lagi apa ye???? saya tidak dapat fikir lagi. jika kamu ada pendpaat, sila berkongsi dengan saya..



nota kaki: haha... mari kita cari keistimewaan berkahwin dengan tentera. selalu hanya dimomokkan dengan ketidakistimewaan je kan.. saya sedang buat promosi kawen dgn tentera..

100 comments:

Anonymous said...

6.tentera ni cerewet
7.terlalu memilih pasangan
8.TETAPI seorang yg penyayang trutma pd ank2..

Nabila said...

xnak...tntera gatal....

aya said...

9.suka berkaraoke
10.suka tukar2 kereta
hahaha

Nabila said...

keistimewaan:

ehm kalo sape ske, blh kwin bawah pedang...bkn pedang thundercat lah...haha

Yantie said...

12.nanti kite pn dapat pangkat gak (panggilan nama)sesape yg suke panggilan Puan (x kire umor kite bape)daripada kak, adik, MAKCIK haahhah..

haja said...

Anonymous
- tentera ni cerewet, memilih? yeke.. yg berkenaan sila jawab.
-syg pd anak2 je ke? wife cmne plak?

nabila
-gatal?lelaki semua gatal ape..hehe
-sword barrel...dulu2 saya pernah terfikir nak pengalaman tu..haha

aya
-karaoke? memang tu je kot hiburan y diorg ade
-tukar2 kereta? y bukan tentera pun suka jugak

yantie
-cik..kalau kawen memang la dgn automatiknya dpt title puan..ekeke

zafi said...

rules number 1 itu sungguh menarik!!!! :P
tapi ingat ramai je tentera kawin lebih dari satu... hahahahaaha

haja said...

zafi
-yeke?adoiyai..adekah y no.1 itu perlu dikeluarkan dari list????

Cik Qemm said...

baru je semalam abh bercetita kelebihan tentera.sebagai pasangan tentera,of course apa yg dikecapi oleh beliau dikongsi bersama.

yang no 1 tu saya rasa tidak valid.haha.kalau nak kawin, apa cara pun akan diusahakan.

1.kahwin bwh pedang:
berkahwin bawah pedang merupakan satu penghormatan. kalau dah jadi isteri pegawai tentera, mesti kamu rasa bangga diberi penghormatan sebegitu.

2.pegawai peringkat atasan mendapat keistimewaan kereta dan pemandu.
ini juga tempting.mendengar pengalaman ayah sepupu buat kita rasa walla.

3.Setelah berkahwin, anggota tentera akan mendapat elaun rumah. Jadi elaun rumah ni kongsi dengan isteri ya,sebab kalau bujang tak dapat :P

ada lagi keistimewaan berkahwin dengan anggota tentera.terutamanya pegawai. tetapi apa2 pun untuk berada di atas,kita mesti mulakan dari bawah. banyak yang harus ditempuhi untuk ke atas.

satu persoalan, kenapa tiba2 kamu mempersoalkan tentan topik ini? beberapa persoalan berlegar2 di minda saya:

a)kamu dilamar oleh pegawai tentera kah?
b)atau kamu sedang berkira2 untuk menjadi isteri pegawai tentera?

salam rindu,
cik qemm

haja said...

cik qem:
-haha..byk idea bernas dari kamu. nyata best kalau saya dapat mendengar pengalaman abah kamu. masa saya jumpa abah kamu, beliau kurang bercakap.

-jawapan persoalan kamu:
a)saya tidak dilamar. kalau saya dilamar, tentu saya tidak bimbang akan nasib saya bulan hadapan. lol... haha.. take for granted pulak saya. dan, jika saya dilamar, pasti kamu akan menjadi antara orang yang terawal tahu. kamu juga penting dalam hidup saya tahu..
b)saya berkira-kira menjadi isteri pegawai tentera? kalau banyak kelebihannnya, best juga kan... rezeki jangan ditolak.haha...

nota kaki:
topik ini idea seorang sahabat. mula-mula saya rasa tak mahu mengutarakan topik ini. tapi bila difikir, menarik juga. mungkin jarang orang mempersoalkan hal ini. dan ada yang menganggap berkahwin dengan tentera bukan sesuatu yang mengujakan. jadi topik ini untuk membuka minda saya dan anda si pembaca.

kepada yang berkenaan. jangan kamu gelakkan saya ye.. ;P

Anonymous said...

dah gelak pun..
tp kenapa tak letak:
1) bakal ditinggalkan mase operasi
2) hal kerja terbawa ke rumah
3) nothing else matters when duty calls

cube jawab cik hajar?

haja said...

Anonymous:
eh..
de juga kamu di sini ye?

encik..
entry ini tentang keistimewaan berkahwen dengan seorang pegawai tentera la,
bukan kesengsaraan berkahwen dengan seorang pegawai tentera
maka, hal-hal tersebut adalah tidak termasuk
saya buat promosi, promosi hanya menyatakan kebaikan bukan keburukan...
taktik marketing..saya pernah buat marketing..
jangan lupa itu.. :P

Anonymous said...

at least kene bg pro n con.. so that orang ble nilai sendiri mcm mane keadaannya lepas dapat. takde la tekejut ke ape. hahahaha..

mmg la tentera ni cerewet but somehow depends dengan tuan punya badan. betul kan?
it is not easy to find the perfect gem in thousand of glasses

haja said...

encik anonymous:
since you say so..
i think people yang baca entry ni dah tahu juga con's berkahwen dengan pegawai tentera. "pro"nya saya dah nyatakan. so, do i need to elaborate more?. i'm not an army and not an army's wife. mungkin saya tak tahu banyak. kamu kena bagitahu

tapi setuju dengan kamu,
bukan mahu jadi sangat cerewet memilih pasangan. cari pasangan yang boleh menerima kamu seperti kamu dan apa adanya kamu. sama je kot kita dan even saya bukan tentera. saya percaya orang lain juga mungkin sama

yana said...

ello...

kahwin tentera yea...hmm....heheeeehehhee....
oppps telebih gelak plak ^_^

istimewa nyer...
1. anak-anak akan menjadi lebih teratur sebab ayahnyer garang n strict...

2. bley join aktiviti-aktiviti BAKAT (ala...persatuan isteri-isteri tentera)

3. boleh cepat rindu kt 'dier' sbb 'dier slalu pergi berbakti kepada negara ^_^

4. klu nk buat kenduri kendara senang untuk mendapat bantuan...pindah gak tau!

hmm...ntah la ekk...ni pe yg yana nmpk la coz uncle yana de gak yg jd tentera...pe2 pun yg penting if pasangan suami isteri nie jage btul2 rumah tangga dier...insyallah semua nyer OK!

aja ganbatte ^_^

haja said...

cik yana:
erm... kenapa kamu tergelak besar ye?
semua keistimewaan itu diterima.
tetapi, ada yang mahu negativenya berkahwen dnegan tentera dinyatakan di sini.

oh ye... apa ye yang perlu saya "ganbatte"kan?
erm.. kurang jelas

yana said...

dear cik aja..

negative nyer bley sahaja timbul jika pasangan suami isteri itu tidak pandai menjaga emosi n perasaan mereka..

1. si isteri akan kesunyian pabila si suami kuar kerja...tetapi dgn kehadiran anak-anak yg ramai insyallah kurang la sket...

2. si isteri akan merasakan kurang kasih sayang dan perhatian drpd si suami....

3. si suami jugak boleh cemburu jika org lain bley meluangkan masa dgn isterinyer sedangkan dier tidak boleh...silap2 kne kurung kt umh je mase suami xde...

4. terpaksa menghadapi dugaan seorang diri yg datang semasa suami nyer xde...hati kne cekal tu

owhh ya ...psl 'ganbatte tu'...dengan padangan yg diberikan di sini dan gerak isi hati aja sendiri...diharapkan aja akan 'ganbatte' melangkah ke kehidupan baru....berdua lebih baik ataupun berseorangan..hehe...pikir-pikirkan lah...chow!

mummymusyuk said...

mcm2 istimewa nye.. pnjg nk gitaw...

haja said...

mummymusyuk:
kongsi la cerita...
huhu..
saya tengah buat kempen berkahwen dengan pegawai tentera ni..

Anonymous said...

saya nak tau kesan negative dier gakk.....saper kat cni ade pengalaman ek????

Anonymous said...

mmg gaji tinggi tapi memboringkan kerana sering ditinggalkan.

Anonymous said...

anggota tentera mmg keje je heh smp x de masa bg perhataian kat kekasihnya?

Anonymous said...

sy ni bercinta dengan tentera,tp ade keraguan dalam diri sy..x pnhnya nak cntct sy alasn keje..betul ke? 24 hourse keje je..sape bole bantu sy bg pendapat

Mr Amin said...

meh sini tentera nk bercakap..hehe..

korang sanggup ke kahwin ngn tentera nh?

xde nye nk keje 24jam.. malam pi ronggeng la..

pastu anda ingt gaji tentera bnyk? mmg bnyk bg yg nmpk luaran rm3+++ for kapten(darat) n leftenan(navy). inside, pe yg kene kt gaji tu, wallahualam.. tgl yg bersih mayB 1k @ less..

tu gaji kasar. for me as pegawai engineer kapal (navy) rs mmg xberbaloi.. engineer leh roughly dpt 5k-7k kt luar.. mcm waste of time.. ot xde..

anda sanggup ditinggalkan?

akak sy dh kawen ngn askar, sejak kawin, leh kira brp kali diorg jmpa. klo yg isteri x bekerja tu xpe la.. skrg both husband n wife akn berkerja btol x?.. smpai skrg, anak die dh umur 4-5 bulan, die bru jmpa 3 kali klau x silap..

anda yakin dpt transfer duk dkt2 ?
haha.. renung2kan..

abang ipar sy dh dkt 1 thn hntr surat kt mindef mintak transfer dri sandakan ke semenajung. smpai sekarang, ape2 cite pn xde..

skrg rmai pmpuan tgk kt good side of army..
try to look at bad side..
then bru make decision..
snggup tahan, then carry on..

renung2kan dan selamat beramal..

Anonymous said...

ye sy ade pengalaman...
1.date last minute cancel
2.raya xdapat jupe...once in blue moon kalo dapat jupe pon
3.selalu ditinggalkan...[depend la ngn keje dieorang]
4.busy...kdg xde ms nk call or ect...hadoooi saba jelah


ape pn sy pilih dan sy terima everything bout him....
yay! kami mau kawen taun depan...
utk pengetahuan me amour serve for TDM..

Anonymous said...

kalau kawin dgn tentera pangkat koperal..boleh ke kawin nnt lalu bawah pedang?

Anonymous said...

sword barrel weddding ceremony is only for officer dear...llp takde...
advantage for those yg kawen dgn officer

Anonymous said...

KAWEN dgn army officer

SATU yg korang mesti ade

SABAR...SABAR...dan terus BERSABAR!!!!

Anonymous said...

sampai jadi SABARIAH...haha..

Cik Liesa said...

hehehe...jadi bini pegawai tentera ye?? kuat makan ati gak ar... ye la...kalo kena masuk utan tu...mau makan masa 2 3 bulan....peh....perit woo...saya ni...bf pegawai tentera...da slalu ditinggalkan 2 3 bulan...da rasa ar kesakitan kerinduan terlampau...inikan pulak kalo da jadi bini...huhuhu...dorang ni...certain2 je yang gatal..x semua la...depends pada individu la mcm mana kan... bab gaji..yup. x nafi.memang banyak.sesuai la ngan keje dorang mcm mana.keje 24/7.cuti mmg susah nak dapat.kadang2 time raya pun dorang kena keje..duty officer ke..kalo kawen lalu bwh pedang tu..tu satu keistimewaan la..tp stgh org kata..mcm sombong lak an?? ntah la..mana2 je la wei..

cik jyha said...

hehehe... mcm2 dh korg komen itu ini..... sy sdiri pn x trkomen sb sy pn brtunang dgn tentera.... tahun 2011 kami x prnh jupe lg.. die skrg brtugas kt Lubnan utk misi pengaman PBB... lbh kurang dlm 4,5 bln lg bru bleh blik brcuti di mlysia... tu pn sb apply nk bt prsiapan kawin.. bab2 contact x contact sy rse dh prkara biase sgt.. tmbh2 die kt sna.. lgsung xde pluang & kdaan x mgizinkn utk brhubung.. tuhan je yg tuhan ap yg kami lalui... tuhan je yg thu ap sy rse bile tgk kdaan die dlm kem yg ckup daif,cuaca x mnentu, pnuh bhya, pnuh ancaman... prnh skali dpt ancman letupan bom.. wktu tu sume bekalan air & letrik trptus... sy & kluarga mertua sy hnya mmpu brdoa dr jauh... bab2 gaji plak, mmg lh *GAJI TINGGI* tp x brbaloi rse dgn ksih syg yg brkurangan... byangkn nk kawin lg 7 bln.. sgala prsiapn hnya sy, kluarga sy & kluarga die yg byk mmbantu.. tp dorg bleh tlg yg trmampu.. sb nye jrak kami jauh.. sy di tganu.. fmly die di kedah..huhu..ntah lh nk komen ap lg... tp ad jgk *klebihan nye*.. itu sdiri fkir.hahaha.

Anonymous said...

wah... lama sungguh topik ni bertahan ek? dari 2009 until now...
persoalannya ialah keistimewaan berkahwin dgn tentera.
1. setiap anggota tentera yg ingin berkahwin perlu ditemuduga oleh pegawai atasannya. antara yang diambil kira adalah keadaan kewangan dan beberapa lagi perkara yang difikirkan berkait dgn isu berumahtangga.
2. mana-mana anggota yg berkahwin layak mendapat quarters keluarga (skalanya agak besar) atau elaun rumah sekiranya menyewa di luar.
3. setiap wanita yang berkahwin dgn tentera adalah secara otomatik menjadi ahli BAKAT (Badan Kebajikan Keluarga Angkatan Tentera)
4. kenderaan (feri sekolah) disediakan untuk anak-anak ke sekolah - keutamaan yg tinggal di quarters.
5. kemudahan kesihatan dan pergigian adalah percuma (ramai yg dalam senarai menunggu utk buat braces sbb sgt2 murah berbanding di luar)
6. kebajikan keluarga diambil berat dari pelbagai aspek. disinilah baiknya sekiranya kita aktif dalam aktiviti BAKAT. Mana tempat nak mengadu bila suami tiada, buat perangai, masalah anak dsb.
7. bagi ahli BAKAT, pihak PERNAMA membuka peluang untuk anda berniaga barangan Vantage, Corelle, Vision, Pyrex dan Noritake secara sistem kutu.
8. bagi ahli BAKAT yang mempunyai perniagaan - berdaftar dgn SSM, boleh mendapatkan pinjaman memulakan/membesarkan perniagaan bersama Bank Muamalat (asalkan wang potongan peruntukan adalah melalui Bank Muamalat)
9. Potongan peruntukan untuk isteri pegawai ditetapkan sebanyak 10% daripada gaji pokok dan bagi isteri LLP, adalah mengikut kemampuan (kdg2 ianya lebih dr 10%)
10. pengurusan jenazah (sekiranya suami atau anak) akan diuruskan oleh pihak tentera supaya tidak menyusahkan keluarga yang mengalami kehilangan. termasuk membantu menguruskan segala tuntuan insuran dsb.
11. sekiranya suami bertugas jauh dan tidak dapat dihubungi melalui talefon/email, surat boleh dikirimkan melalui pasukan. termasuk menghantar pakej/bungkusan makanan/keperluan utk suami di perbatasan.
12. banyak lagi kelebihan yang diberikan kpd isteri tentera sekiranya kita bijak bergaul dan mengikuti aktiviti BAKAT dan kenal mesra dgn semua ahli BAKAT kerana pengetahuan ini selalunya tidak disampaikan oleh suami kepada kita. sebagai contoh; adalah benar suami duty atau bersosial? berapakah peruntukan yang anak kita dapat sekiranya cemerlang dalam pelajaran? maklumat2 lain berkaitan persekolahan di MRSM (Terendak adalah khusus untuk anak2 tentera), permohonan utk memasuki SPPTD, MTD atau UPNM...
pokoknya, tepuk dada tnya akal anda kebaikan dah ada terbentang di depan mata... duduk berjauhan akan bertambahkah kasih sayang? dan mengapa kerap kita laungkan disebalik kejayaan seorang lelaki itu berdiri teguh seorang wanita (isteri) yang menyokong dan memberikannya kekuatan utk berjaya....
p/s: keburukan? tidak akan tinbul sekiranya sedari awal perhubungan dan selamanya kita saling jujur dan penuh dgn kasih sayang antara satu sama lain. kerana kebenaran itu adalah suatu yang pahit utk ditelan tetapi tidak sebisa pembohongan...

Anonymous said...

salam,sy baru di lamar oleh pegawai tentera,dia masih menunggu jawapan sy,entah la :(

Anonymous said...

EMMMM KISAH SY AMAT PANJANG.......

Anonymous said...

bercinta dgn tentera 4 tahun..tapi hanya berbual dgn ahli keluarga melalui telefon keran terpisah oleh laut cina selatan......berkahwin di uruskan oleh pegawai2 tentera.....setahun selepas berkahwin...ketika anak berumur 3hari..baru dapat tahu suami ada isteri dn anak 2 org....tapi perkahwinan mereka tdk d daftar d jabatan kerana tidak mempunyai sijil kahwin..(hanya berkahwin kampung)..... saya menyalahkan pegawai dn kawan2 yg selalu menipu sy...saya tertekan tapi hanya berserah pada takdir..kini sy hanya gembira di samping seorg anak yg comel dn kerjaya sy.....

Anonymous said...

saya sudah menjalinkan hubungan dgn kekasih saya selama 6 tahun...dia di sabah. memamg perit jadi kekasih askar..sering terabai dan kena sentiasa sabar.. rindu jgn cakap la... kalau jenis yg tak setia tak tahan rindu mestidah curang..saya di melaka dan dia di sabah...3 kali penah jumpa..ngn family dia sekali.sekarang sedang kumpul duit utk kawen..tahun depan 2012 katanya ingin masuk meminang dan nak anta duit separuh...doakan..yea..sy kena sanggup sebab ntahlah..takda jawapan...hmmmmmmmmmmmmmm

Anonymous said...

saya nk tanya klu ada istei kedua,apa dia blh dpt faedah sama yg pertama ke.tentera ni selalu mcm tu kebanyakkan nya.ada isteri kata da cerai la, lepas tu ambil kesempatan.suka berhutang,kete kena tarik,lebih bersosial,karaoke....pe cite le diaorang ni.suka menipu isteri.isteri ada tp cari kepuasan batin dgn perempuan lain.tak paham mereka ni......

Anonymous said...

apa nk buat sekiranya suami tidak memberi nafkah zahir pada isteri?dan dia xmampu langsung kerana gaji kena potong banyak.dia tu isteri kedua n xdapat duit tiap2 bulan seperti isteri pertama padahal anak da 2 orang.isteri pertama dapat mcm2. suami hanya berdiam...langsung tidak pikir cmne nak buat.mane nk beli pampers,susu, makan anak. so bermakna klu suami kahwin dua ni hanya menganiaya isteri kedua tu la coz isteri tu kena abiskan duit gajinya pada anak2 nya. gunakan duit untuk anak tak pe tp bukan kah tanggungjawap suami itu?susu, pampers n orang jaga anak.cuba la pikir adakah ianya bebaloi? adakah ianya adil n seksama?inikah peruntukkan untuk isteri kedua itu?hanya membantu suami lah?
Ini adil kah wahai pihak atasan tentera? suami pn xabis2 menipu jeeee....la...nk cerai isteri pertama xblh,arahan tentera gak tu padahal suami tu xsuka n x isteri nak berikan zuriat untuk suaminya?suami nikah dgn isteri kerana da mengandung dulu.so isteri pertama terpaksa terima la walaupun sakit hati.
mungkin kamu suma tertanya betul ke x ni? ini lah kebenarannya?susu anak pun putus2,nk beli duit ada rm10.siapa salah?suami,isteri,isteri kedua,family?renungkan lah wahai teman

Nadia Ahmad said...

takutnya........sy bakal mengahwini tentera

Anonymous said...

dlu sy mmg tk pernah fhm kerjaya tentera..kdg2 sy marah kenapa dia slalu kuar operasi ..lps kuar operasi ada kursus plk..mmg mncabar minda sy....bru2 ni sy dpt news yg dia akan ditukar d tmpat lain..huhuhu skrng ni hbungan kami jarak jauh..sy x pasti smpai bla...

syawaty said...

sy bercinta gan pegawai tntera..& bkal berkahwin dgnnyer..tp dia sudah beristeri, mereka berkawin dh 3thn, mempunyai anak sorang... dia ajak berkahwin di sempadan siam tp sy masih blum buat sbarang keputusan lg..pekenalan km bermula dia dtg ke pejabat sy.wlaupun sy thu dia sudah beristri sy msih sygkn dia..tahle..sy pun keliru. wlau dia tgh operasi atau kursus dia slalu contact sy. hubungan km xde masalah stakat ni..cuma blum diketahui isterinya. jika sy berkawin dgnnya adakah byk masalah yg sy hadapi?......dilema utk jd isterike-2 seorg tentera

Anonymous said...

Saya laki bini pegawai tentera, happy jer.... xde isu sapa nak tumpang sapa.... guna pangkat dan kuasa sendirix ja...

Anonymous said...

bf sy seorang tentera..tapi..tak taw la..kenape ramai sngt owang ckp askar nih macam jahat sgt je..buat saya rasa serba salah je...saya sendiri tak taw ape saya nk buat,,askar sume cmtuh ke?plz..help meee..

Anonymous said...

mmm tapi kebanyakkan dr pgawai tentera ok cuma yg bwhan rasa mcm pgawai ni byk yg buat songeh...sy da byk pgalaman buruk..sy ni isteri tentera...dok kwsan taiping..byk gila kes tentera wat perangai...sapa2 yg bekerja siap ler duit kita duit dia duit dia duit dia lah..makan hati...nak rasa try ler...nasihat xyah ler kwin dgn tentera..nak kwin jd no 2 xyah ler lg merana..kesian isteri 1 bykkan makan hati..sah2 laki 2 gatal...

Anonymous said...

sy ni blum kwin dulu siap ckp kat suami xnak kwin dgn tentera coz bykkan gatal..tapi Jodoh gak dgn tentera...depa ni suka sgt ler klau nurse...memang tentera byk menipu...jgn coba2 nak mdekati..kaki betina kaki sosial dpt kat depa ler..,.. cbuk fb nak cari betina..siap ckp dah bcerai...sanggup menipu..sy ni siap panjat bumbung rumah kejar laki sy dok dgn betina..sy xnak ank2 sy kawin dgn tentera..SUMPAH..ckup la dpt laki camni...bkn laki sy jer kwn2 dia pun perangai sama..suka betina lbih2 lg janda yg ble wat tido...

Anonymous said...

saya bakal kahwin ngn tentera jgk...dorg sgt penyayang....lyanan dorg laen dr yg len...pasal gaji x ksah la....x penting jnji hati dorg iklas....dorg mmg terlatih mnjadi seorg yg bertanggungjawab x kira pada siapa...family or aweks...eheheheh..tp depend la...jgn la cr army yg merapu...cr yg nmpk ok....besttt..try la sume.knal ngn army...klu nk meh nk tackle kan...huhuhu

Aien Shahbudin said...

hahahaha...byk nyer pro n cons kt cni...pape pon masing2 ade pengalaman sdri..masing2 ade kisah dia sendiri..saya punyer bf..bakal pegawai tentera..sedang menuntut kat upnm...skunk kami xdek mslh..sy paham dye..dye paham sy...kalu kite bleh terima baiknyer sesorang tu...kite mesti leyh terima bruknyer jugak kan?? tepuk dada tanye iman..semoge hubungan anda sume mendapat berkatNya...amin..:)

Anonymous said...

sy isteri kepada pegawai tentera..selama sy mengenali suami..penyayang,romantik,sangat bertanggungjawab pd ibubapa & keluarga sendiri..mula2 perkenalan sms di kampus,sy selalu mkn hati sbb x berapa fhm dgn tugas sebenar tentera tp bila sy buka hati utk faham tugasnya baru sy sedar betapa sukarnya beban yg ditanggung..sy akui hanya beberapa kali shj km bertemu..date last minute cancel tu perkara biasa bg sy..hakikatnya sehingga sekarang, sy jd lebih cekal hati dan tanpa sy sedari datangnya satu kekuatan dalam diri..sy mampu 'berdikari'..apa2 pun kehidupan sy amat bahagia...alhamdulillah,km tidak mengalami masalah kewangan.hidup sy lengkap dengan kebendaan & keperluan...dan sy juga bersyukur selama perkahwinan km,suami tidak pernah buat perangai yg bukan2 dan dia sendiri akui amat terasa hati bila persepsi umum tentera ini kaki perempuan & jahat (makan luar)..percayalah..bukan semua begitu..jika ada hanya segelintir sahaja..bg yg dijodohkan utk bersuamikan tentera..anda harus menjadi seorang PENYABAR,BERDIKARI & SETIA!

shin kartheiser said...

sy dlu anti dgn army ni...lg2 navy...kaki pompuan,arak n judi...yg darat lg la...terkenal dgn sft kaki betina & berpoya2(sesuai la buaya darat 2 jd title diorg).2 sume ms study dlu cm dgr ckp2 org n tgk kwn2 pts cinta dgn army.tp last2 kawen gak dgn pgw tentera.Tentera Darat lg 2.hamek kaw!!!sbb dia msh study kat KTD,jd ktorg pjj jer...bkn stakat cancel date,tp,dlm sthn tu 3x je ktorg jmpa...tup2 thn last dia kat KTD dia ajak bertunang sbb nk bwk sy jd partner dia utk messnite nnt.hehe…hbs kat KTD dia posting jauh gler(timur tanahair,sy di selatan)..ai,dugaan lg…brape kali tunda kawen…dhla jrg jmpa.gaduh jgn ckp…tp sy puji 1,dia sgt penyabar ble kmi bgaduh 2…sy ni sket2 nak mntk pts tunang(^-^).last kawen jgak…tp mmg hbgn jarak jauh la.ssh woo…kna urus sndri psiapan pkhwinan.dia asyik bz je.keje.keje.keje.abes sy x keje???tau msk duit je.yg lain sy pk sndri.2 mggu lps mjlis dia pg ops 3 bln kat sbh.hadoi…xpuas nk hanimun2 sume bgai.inai pun merah lg kat jari.pas 3 bln ops dia kursus plak 6 bln kat PULADA.ai…naseb bdn.tp dia msh lg curik2 jmpa sy klu dia dpt weekend.ble preggy 1st baby(stlh menunggu setaon lbh) dia msh sbok dgn kursus & operasi lg…kami msh lg pjj.sjak kawen mmg xdok sma.smpailah sy preggy 2nd bby ni…dh msok 4thn usia pkahwinan kami.dlm bgaduh,berbaik,bermanje pastu gadoh blk…sy sdar sst,wlupon byk sgt dugaan yg kami tempuhi dr awal pkenalan smpaila nk masok 2nd bby ni…sy ttp sygkn dia spenoh ati.dia yg terbaik wlupn byk kekurangannya.wlupon gaduh tp msh rindu-rinduan lg.taktik dia klu nk pjuk,dia pura2 salah kol or sms.(sbb habit sy,klu gaduh xnk angkat kol or jwb sms dia)hehe.nk promote sket-askar antara suami yg pandai manjekn isteri tau.xcaye?kawen dgn tentera dlu,bru taw.nmpk je strict,tegas…tp dgn anak isteri,penyayang sgt.mmg btol ade stgh askar yg jahat,tp xsemua mcm 2..bkn askar je profession lain pon sma.cm askar kna hilite sbb diorg ddk kem.jarang kuar.ble skali kuar,2 yg nmpk sgt gatalnye.mn2 llk,dgn ape2 profession skalipon,klu dia nk gatal,dia gatal jgak.sy xpnh menyesal kawen dgn tentera.I am many things... But most importantly, I am the Wife of a Malaysian Soldier. Proud to be his.

Anonymous said...

saya dh berkawan dgn pegawai tentera dh 3 tahun...dh beristeri dan ada anak 4 orang.....dan saya lak ibu tunggal dgn anak 2 oarng....tapi saya ambil keputusan berundur....bukan tidak ada bahagia tapi lebuh banyak penderitaan jiwa.....

Eca Dwinky Asha said...

bf sorg tentera...dia siap pesan "kalau dpt yg jahat,jahatlah"..jadi kalau suda dpt yg baik2,buat pa mau cri yg lain.

aishah said...

bf saya pegawai kt tldm lumut perak sana. umur die 25 n saya org melaka umur 22. saya masih belajar lg. biasalah kalo tgh belajar, mst byk lagi lelaki yg nk approach kt kita.. mmg dia sgt sibuk... saya mmg selalu jadi lonely. saya sedih. hari2 saya nangis. saya rasa saya tak kuat kot. tp saya pertahan kan jugak. saya sabar n terus bersabar. lgpn mak n ayah sgt syg kn budak ni.. dh pernah discuss dgn mak ayah untuk break up dgn navy ni. tp mak jadi sedih. siap menangis lg. apela.. tp.. kenapa xde org paham? kita yg perempuan ni sgt perlukan perhatian dr kekasihnya. kdg2 saya rasa mcm nk give up. tp terkenang kn die dh bg saya macam2, n famili ktrg pon dh kenal each other. so. saya xnk jadi perosak. dia mmg baik. baik sgt. saya bukan tak hargai die, tp saya rasa yg dia selalu takde bila saya perlu kan dia. rasa mcm nk break je... hmm... sbnrnye haritu dh ckp pon dgn die.. nk jadi kawan je dlu dgn die. sbb saya xnk terikat pape dgn hubungan yg tak pasti ni. sbb saya xtau yg saya ni kuat ke tak untuk bersama dgn die. lgpn ktrg baru je kenal. mgkn sempat lg kalau nk ucap selamat tinggal. aarrgghhh.. tolongggggg.... n yg pntg, saya ni jenis yg kne bf saya or suami saya ade sentiasa dgn saya... klo kawen dgn navy, tak risky ke? paklang, kezen auntie sume mrh kapel dgn navy.. alaaaaa.. kalau dh cinta tu, mmg tak leh nk buat ape... tp yg pntg. saya nk hbs belajar dlu, dpt kerja, ade kereta, baru leh kawen... rasa2 nya navy ni leh tunggu aku ke?? ade lg 5 tahun tuh.. haha.. kesian dia

Anonymous said...

saya kahwin dgn tentera tapi dia seorag yg x seperti saya harapkan, dia mengabaikan nafkah batin dan zahir serta menzalimi saya dgn mengeluarkan kata2 kesat, saya tidak dianggap sebagai isteri tapi sampah, masa bujang rupanay suami kaki perempaun, pernah ditangkap kahwat di lumut, dia tldm, ini rakannya yg bagi tahu...saya bersabar dulu sampai satu masa nanti saya cukup kuat untuk memohon pada mahkamah, say aditinggalkan begitu sahaja

Anonymous said...

Alhamdulillah sudah lebih 16 tahun saya mngahwini seorang tentera..suami saya adalah anugerah AllahSWT yg amat sempurna buat kami sekeluarga..tk pernah mninggalkn kami walau trpisah jauh..(sentiasa mnghubunggi,tambah pulak skarang dh ada skype viber bagai kannn)..kadang kami dbawa out station brsamanya..suami amat mnghargai saya n anak2..stiap kali brsalin suami akan mngambil cuti maxima30 hari untk mnguruskn anak2 dan saya..anak2 saya mmbesar di tangan suami..saya pon dimanjakn sperti anak2 kami..InSyaAllah sentiasalah brbaik sangka dngn insan lain nescaya baiklah smuanya..

Anonymous said...

Jodoh tu rahsia Allah kan....so dgn sapa pown kta kawen tp kalu pndai handle rmh tgga...insha allah.d permudahkan n d pnjgkan jodoh till jannah. Setiap yg berlaku adlh dugaan hidup kan. Kta ni manusia biasa....x layak nk judge owg sesuka atey. X smua owg pangai sma. Dlu buruk tngapan sy pd insan yg bergelar askar. Alhamdulillah jodoh sy pnjg dgn insan yg bergelar askar 2. Doa 2 pntg....apa pown ujian...sabar la. Sabar tu byk gnjaran kan. Jgn jdkan alsan.....kta layak bhgia.....so...byk klbhan...kalu pndai d mnfaatkan. Jd wife askar syok ape.^-^ he3x. Pd insan bergelar askar....plz la. Behave ur self, krana nila setitik....smua terkna tempiasnya kan. So....Renung2kan la. Hidup kta pasti bhgia kalu sntisa bersyukur.

Anonymous said...

saya baru berkahwin dengan seorang tentera bulan 5 hari tu..saya tinggal di jb dan dia bertugas dikelantan..bagi saya memiliki suami seorang askar sangat encabar..lagi2 yang bertugas sebagai pemandu..kadang2 duty kadang2 operasi ..masa untuk bermanja limited sangat2.kadang2 teringin nak jadi macam pasangan lain.nak wat macam ne..dah jodoh..saya redha..harap sangat suami dapat bertukar ke jb...ingin melayari rumah tangga seperti pasangan lain....

Anonymous said...

Andai diberi pilihan jgnlah jd isteri ke 2..lbh2 lg seorg tentera..wlupun pegawai..krn apa..awk perlu hati yg sgt tabah n sabar utk itu..pk2 kan..

Anonymous said...

Sy wife kpd peg tentera..sblm knl beliau sy pernah kwn dgn seorg tentera pangkat llp..tp hny pandai ambil kesempatan.mmg sy nekad benci utk berkenalan dgn seorg askar..lama slps tu sy berkahwin dgn seorg yg sy rs cinta hati sy sepenuh nyawa.tp Allah lbh sygkannya..dia pulang slepas 41hr kami kawin..lama slepas tu ats aturanNya jodoh sy smpai dgn seorg peg tentera..ms tu mmg berbelah bg nk kawin..tp sy just follow d flow..sbb sy yakin pd ketentuan Allah bhw jdh pertemuan ajal maut ditgn Nya..suami sy seorg teruna n sy berstatus janda..tiada masalah bg dia n keluarga utk menerima sy..stakat ni kami dh ada seorg cahaya mata n yg kedua akn menyusul.. Alhamdulillah sy bahagia wlupun kdg2 sy sengsara sbb kami berbeza kerjaya n masa..tambahan pulak kami x duduk sama sejak kawin ats sbb kerja n ssh nk posting..apa pun yg pnting dlm stiap perhubungan perlu adanya persefahaman n saling pcy..spanjang kami kawin dia xpnh mengungkit atau bertny tntang arwah suami sy yg dulu..xpernah wlu skali..itu membuatkan sy rs dia btl2 menjaga hati sy..tambahan pula jika sesibuk mn pun dia jika sy ditimpa kecemasan dia akn segera dtg pd sy wlupun terpaksa merayu utk pulang..dia menyayangi kami sepenuhnya..sy bangga menjadi isterinya..isteri seorg tentera adalah isteri yg hebat krn kebiasaannya anda seorg yg tabah sabar pandai bw diri n berdikari..so wlu siapa pun pasangan kita hargailah mereka n yakinlah dgn jodoh Allah swt.. Dia maha tahu.. Andai ditakdirkan dia bkn yg terbaik utk kita cari lah penyelesaian..smg kita semua berbahagia sentiasa.. Amin

Noor Azreena Abdullah said...

Salam smua..sy bukan isteri pegawai tp sy hanyalah seorg isteri anggota llp berpangkat koperal sahaja n kerja sebagai seorg guru...ada pro n kontra tak kiralah kita berkahwin dgn pegawai atau bukan pegawai...selama 5 tahun membina mahligai tahun ni merupakan tahun ke 3 sy dpt tinggal sebumbung ngan suami...skrg ni br 5 bulan suami ditempatkan d kem bentong, sy plak sanggup ikut suami pindah walhal sy mengajar d kl n hari2 berulang alik dr bentong ke kl...ape pun semuanya bergantung kpd niat kita...yg paling pentibg saling memahami...hakikatnya tak smua askar ni perangai tak elok @ kaki betina...tepuk dada n tanya selera...kahwin pun suka sama suka bukan kena kahwin paksa kan????redha je dgn ketentuan yg telah ditetapkan...

Anonymous said...

Sbenarnya pegawai atau lain2 pangkat tk banyak bezanya dlam khidupan brkeluarga ni..kcuali la dlam tugasankan..paling tk suka klau ada isteri2 yg bezakn smua hal kerana pangkat suami..saya rimas sngt dngn isteri2 yg menjauhkn diri kerana rasa rendah diri brsuamikn tentera llp dan hanya brkawan dkalangan mereka saja..tapi tk dnafikn ade je yg sombong bongkan ni kannn..hmmm dpendekkn cerita sbenarnya rezeki kurniaan Allah ni dtang dlam perbagai bentuk ok..brsyukur sentiasa kerana dsetiap kekurangan ada kelebihan n begitulah yg sebaliknya..smuanya pinjaman n bila2 masa Allah bleh tarik dan tambah sesukanya kannn..
Ape2 pon saya bangga menjadi isteri tentera..na na na

Anonymous said...

Saya linda berumur 28 tahun dan suami juga berusia 28 tahun.suami seorg tentera berpangkat llp jew.sy berkenalan dgn suami ketika sy menyertai askar wataniah.sy masuk sewaktu belajar di ipt dahulu.kami berkenalan 13 bulan terus ikat tunang 3 bulan dan berkahwin 3 bulan dari tempih bertunang.alhamdulilah,jodoh...
Masuk tahun 2013 nie,sy dan suami dah 2 tahun lebih berkahwin tapi masih bekum dikurniakan anak lagi.tapi sy tetap bersyukur,rezki Allah yang tentukan.
Saya bersyukur sgt2 kepada Ilahi kerana suami sy seorg yg penyayg,baik dan rajin sembhyg.sepnjg sy bercinta dan mengenali dia,dia seorg yg sgt baik dan jujur.kwn2 sepasukan dia memberitahu sy bhawa suami sy seorg yg sgt baik di dlam kem.dan sepnjg berkenaln dgn dia,dia seorg yg sgt jujur dan rajin.amin.alhamdulilah....semua org xkira tentera,famili dan org sekekliling memuji suami sy.
Skg sy merasa amat bhgai bersama dengn suami sy.dia seorg yg baik,penyayg,jujur,rajin,kuat sembhyg,kurus tapi hensem dan sgt2 manjakan sy...
Amin...syukur ke hadrat ilahi.....
Kini,sy sudah bekerja di kementerian pertahanan malysia dan kami sama2 ingin berjaya dalam kerjaya masing2.suami bnyk membantu sy dlm kehiduoan sy sehari2.....i love u,abg....semoga jodoh kita berpanjgn.amin..........
From linda kelate

Anonymous said...

hmmm ada yg negative ade yg positive...sy mmg cari blog macm ni sbb boifren sy pun tentera darat...dia salu ckp cbuk je..malam2 pun cbuk...ntah susah sy nak faham...sbb sy selalu ragu n rasa dia tipu saya...mgkn sy tak sesuai jadi kekasih tentera kot...sbb sy tak percaya kat dia...mungkin perlu undur diri...ntahla....

Anonymous said...

saya isteri tentera..mental fizikal kena kuat isteri2 tentera ni kalau bersuamikan tentera..awal perkahwinan mmg manis..stakat kawin lebih 1 kena izin isteri..tp tahukah anda kalau suami berselingkuh belakang kita tanpa berkahwin..atau talak di tangan suami, bila2 masa boleh lepaskan kita kalau mereka ingin beristeri lain..pk2..mental isteri tentera kena kuat,tabah, jgn bergantung harap pd suami shj..kalau terjadi apa2 kita ada backup dan ada utk berpaut..pucuk pangkal sudah berumah tangga mmg ada pahit manis nya..byk berdoa semoga suami kita mainkan peranan dan tanggungjawab sebagai ayah dan suami berlandaskan syarak..

Anonymous said...

suami sy nvy , sy br kwin 6 bln tp jarang sgt bsama. bila dia blk ct hjng bln untk smggu dia kluar pulak tabliq 3 hari , sy rasa snyi sgt2. dgn keadaan sy y tgah brbdn dua memang kurang ksh syg y sy dpt dr dia

Anonymous said...

Btl tu, tgk dlm pay slip hsbd 2k, last2 dpt 1k jak. ckp ptong ni la ptong tu la. tp y pliknya isteri org lain ada dpt duit tiap bln sbgai isteri nvy np sy xdpt. @ ka suami sy xurus2 surat tu ? @ suami ada smbnyikan dr sy memandangkan km xdduk sama

Anonymous said...

Saya setuju, byk bersabarlah, kalau boleh elak, carilah yg lain

Hantu Kacang said...

Saya seorang tentera. Pegawai tentera berpangkat Kapten dan berkhidmat di dalam Tentera Darat. Baru berumur 28. Kalau boleh saya ingin maklumkan beberapa perkara terhadap beberapa komen seperti berikut:

1. Gaji:
Gaji Pokok: RM 4300.
Elaun Rumah: RM 450
Lain2 Elaun: RM 950 (pelbagai)
Jumlah: RM 5700 ++
p/s: Kalau Mejar, elaun rumah naik sehingga RM 700 dan gaji pokok RM 5600. Total keseluruhan RM RM 8000 +- (umur naik pangkat Mejar lebih kurang 30 - 35)

Kahwin Lebih Daripada Satu:
Bukan sahaja kahwin lebih dari satu, malah kahwin satu pun perlu melalui beberapa proses yang agak rumit.

Kemudahan Di Dalam Tentera: Tip Top!
Anggota tentera mempunyai kemudahan yang MARVELOUS. Sebagai contoh, jika terdapat kematian ahli keluarga terdekat, maka pengkebumian akan di uruskan oleh pasukan sehinggalah ke liang lahad. Malah, keluarga terdekat akan diberi Khariat Kematian sebanyak RM 1000 serta merta (bagi menguruskan kematian). Khariat kematian ini adalah sebagai sumbangan dari Tentera Darat dan tidak perlu dibayar kembali.

Perkara ini berlaku kepada ahli keluarga terdekat iaitu Ibu, Bapa, Adik beradik. Nenek, bapa saudara, sepupu dan lain2 tidak dikira.

Pinjaman Kewangan: AMAZING.
Anggota tentera mempunyai kemudahan untuk meminjam wang sert merta sehingga 7 ribu melalui Koperasi Tentera. Pinjaman ini hanya memakan masa selama 3 jam (paling lama) untuk diluluskan dan keperluannya hanyalah Kad Pengenalan Tentera.

KELEMAHAN:
Jika suami/ isteri anda adalah anggota tentera, maka ketahuilah suami/ isteri anda bukanlah milik anda sahaja, tetapi milik masyarakat... Milik orang ramai.

Namun, ia bukanlah seteruk seperti yang disangka. Alah bisa tegal biasa. Setakat ini, isteri dan anak-anak enjoy dengan kehidupan sekarang dan saya sendiri merasakan pengalaman atau 'teruk' di dalam tentera itu sebagai satu pengalaman yang mengujakan. Saya sendri banyak melakukan banyak perkara yang orang lain tak lakukan.

Alhamdulillah, setakat 4 tahun di dalam tentera, saya merasakan sangat2 enjoy dengan kehidupan dan sosial live di dalam tentera. Yes, memang agak teruk, namun xde lah sampai putus tangan atau kaki pun,

Berkenaan kehidupan keluarga, saya tak nafikan ada ketikanya terpaksa meninggalkan isteri dan anak2. Namun, xde lah sampai terabai. Paling lama pun selama 2 bulan. Itu pun 2 tahun yang lalu kerana terlibat dengan operasi. Selepas tue, orang lain pulak la yang pergi. Dalam satu pasukan ada beratus2 anggota. So, bergilir-gilir lah..

Berkenaan komen Anonymous pada 21 Oktober 2013, sila periksa kembali potongan suami anda. Tentera sememangnya mempunyai kelebihan dalam mendapatkan pinjaman. Namun atas sebab itulah si suami terleka/ buat pinjaman macam2 yang bukan keperluan. Kadang2 gaji RM 2000, tapi nak pkai kereta honda city, Macam mana gaji tak kecil. ''''Ukur Baju DiBadan Sendiri'''.

liesza84 said...

Bagaimana plk sekiranya org tu hanya driver yg tinggal di kem shj..adakah die bz 24 jam jgak?

Anonymous said...

Assalamualaikum n salam sejahtera..kt sini sy nk share sikit. sy adalah tunangan seorang tentera(navy) berusia 28thun dan sy 27 thun.sebagai pasangan seorang tentera sy harus ada sikap sabar,cekal n setia.saya tahu segala kemungkinan yg akan berlaku n belajar menyiapkan diri dari aspek mental n fizikal...tak lah semua tentera tu jahat..saya memilih si dia sebagai pasangan adalah kerana agamanya dan tanggungjawabnya pada ibu bapa n adik beradik.seorang yg penyabar dan tak pernah memarahi sy selain nasihat.kami mempunyai sikap yg pro n kontra..mengenalinya banyak yg sy pelajari..jd lbh disiplin n peka dgn keadaan sekeliling...ditinggalkan kerana tugas tu biasa...perlu ade pengorbanan kt situ..sy masih ingat masa arwah ibu tunang sy meninggal dunia pd 2007 si dia bertugas di Pengkalan TLDM Kota Kinabalu .tak sempat menatap wajah terakhir si ibu tercinta..(kg halaman di Negeri Sembilan) flight lewat..n jenazah dah di kebumikan.inilah antara pengalaman yg tak dpt di lupakan.Semoga sy akn menjadi seorang isteri yg cekal n tabah dlm mlayari bahtera perkahwinan nnt..sy belajar untuk lbih berdikari..kebetulan 2 bulan lg kami akn disatukan n si dia pula draft ke kapal selama 1 tahun setengah...inilah dugaan... :)

Fmb said...

Hye semua. Sori kalu komen sy nie xde kena mengena ngan tajuk atau topik yg d bincangkan nie. Sy seorg guru n my mum nak kenalkan sy ngan seorg pegawai tentera darat berpangkat kapten. Sy serba salah cos takut x sama haluan. Plus sy nie tgh sambung master kat universiti awam d selangor n that guy tue plak kat timur tanah air.... Dilema nie.... Sy syg tempat kerja sy n kalu bley x nak duk jauh ngan family yg berada d selatan tanah air.... Minta pendapat otai2 d sini. Terima kasih d ucapkan...

cikgu wawa said...

Sy sdg berkwn dgn sorg anggota tntrra yg diserap utk brtugas di dlm istana... hmmm, bila bca pro n cons yg anda2 semua utarakan..... sy jdi risau plak klw kawen ngn tntera nh...stkat yg sy thu, bf sy sorg yg sgt komited pd kerjya, stiap hri dia akn text sy wpun dia bz, juz kjap je la.. n sy x kisah sgt psal tu... tp mmandangkan dia brrhajat nk tamatkan zaman bujg thun dpan pda usia 29 thun, sy ikut je... cuma yg merisaukan , sy bru hbis blajar n bkal posting thun dpan... andainya sy ke sabah @ sarawak, bgaimna msa dpan kmi? Sy rsau dia xleh dduk sorg... n ptutkh sy berkhwin dlm situsi ni?? Utk pgthuan, sy berumur 23 thun...

Anonymous said...

suami sy pegawai tentera.. so far rumahtangga kami bahagia tapi dugaan tu mmg ada. Tambahan pula suami sy hensem dan peramah. Mula2 mmg makan hati tapi lama2 sy dah tk amik pot sgt. Dia buat hal, dia lah yg rugi sebab dia juga sedar sy isteri yg sgt independent, gaji sy lebih kurang sama dgn dia dan anak ada dgn saya. Jadi kami hargai each other. Sy amat sayangkan suami sy & keluarga sy tapi jgn jadikan suami tu segala-galanya. Allah sntiasa ada dgn kita. Sentiasa berdoa...minta pada Allah, bukan pada suami..sebab setiap perkara yg berlaku atas izin Allah juga. Bab $$$... sbg isteri kita bantu suami...tapi jgn baik sgt. Kalau suami nk pinjam, bagi tapi cukup time suruh dia bayar. Sy sayang suami sy tapi dlm sesetengah hal kita isteri kena tegas juga.

Anonymous said...

Mmmm

Anonymous said...

Tunang sy tntera..llp...msa mla knl xthu pn dia tntera...lpas thu n dia approach sy then sy start fkr msti asyik kna tinggal n kurang kasih syg..mmg ssh nk jmpa sbb jauh...tp alhamdulillah malaysia dh maju..dlm hutan malaysia pn ada line...so cm ne pn dia akn try contact sy masa dia free...so far if dia kna op pn xde masalah sgt la..lau btul2 bz at least shari skali dia akn call sy...ada masa happy ada masa sakit hati..lumrah hidup...tp lpas dh kawin nti xthu la adakah masih akn bterusan mcm ni (contact bila terluang) or dia akn berubah.. try n error...berserah padaNya...

nik said...

Salam.. saya sekarang ni tgh couple dgn bakal tentera, skrg ni dia tgh rekrut kat PD dan insyaallah akn passing out bln 3, bulan 2 ni cukup 7 tahun saya couple dgn dia dr zaman sekolah lagi.. lps baca semua komen2 ni , buat saya jadi risau , ramai yg cakap biasanya kalau couple dgn tentera ni akan terabai.. sy cuba utk faham situasi dia.. tp saya xtahu saya kuat atau x.. semasa dia rekrut ni kami jrg dpt contact paling tak pun seminggu sekali je.. kdg2 saya rasa mcm nk putus asa,, saya prnah bgtaw dia , xtahu sya blh sbr ke x,tapi dia selalu srh saya sbar .. katanya insyaallah lps hbs rekrut dia akan meminang saya.. tapi saya jadi ragu2 lepas baca semua komen2 ni. Dan insyaallah bln 5 ni saya akn tmatkan pgajian sy.. jadi sekarang ni saya dalam dilema dan rasa diri saya xkuat nak hadapi semua ni utk jangka masa pnjg..

Anonymous said...

Xtau nk komen cmne...huhu...bf sy officer army...mle2 bercinta tu rse semuanye ok...pstu ble dh nk msuk ke 3 4 bln dh jd lain...rse meroyan gk la...smpai dh give up,dh pnt...rse nk ptus pn ade...tp nsib baik bf sy ni pnyabar org nye...sntiase explain kt sy tugas2 dye,klau yg baran confirm sy kne maki hamun blek...huhu...disebabkan kami bercinta jarak jauh,ble setiap kli bf sy ade tugas luar utk beberapa hari dye mmg wajib bt satu salinan report msj utk sy jgk...dye ckp dye nk sy tau aktiviti dye mne je dye pg...alhamdulillah dye xpnh rse dicontrol...huhuhu...klau dh xkerap contact or msj tu rse nye dh jd perkare bese dh tu...yg pnting sntiase doa yg baik2 jla...insya'Allah sy pn bakal berkahwin dlm tahun ni...^_^

Anonymous said...

Sy bru bcerai ngn suami sy.dgr gaji tntra besar pd luaranya.ttpi bnyak yg dpotongya.selama 5thun sy jd istri dia.satu sen pon sy x dberi nafkah.kami hdup bjauhan.jarak400km anta sy n suami.byangkn slama 2thun sy berulang alik blik ke kem.sdangkn dia hnya 3kli jer slama 2thun blik bjmpa sy.sy betahan dgnya krana syg.kmi becinta 5thun.kawin pon 5thun.sy bekorban sgalanya.hbis kerja jmaat trus sy drive ke kem 400km.ahad blik smula ke tmpt kerja sya.mmndangkn gaji dia sewaktu kami bru kawin hnya tgl rm380.akhirya kecurangan yg dbalas.alasanya sy jauh n x beri dia zuriat.sy mntk cerai tp dia x mahu lepaskn.akhirnya sy dgantung x bertali selama3thun.n skrg sy dceraikn krna dia ingin bkawin ngn kkasih ht dia.bg yg ingin bkawin ngn tentera pastikan anda dpt ptongn gaji dr suami.jgn jd mcm sy.suami bmcm dalih.sy kesiankn dia gaji bersih tinggal sikit..bg istri yg bekerja jgn smpai suami kawal gaji anda.. apapon kita hnya mrancang.allah yg mnentukan.

anis said...

seonok dengar cerita korang .. sy ambil iktibar dan pengajaran dengan semua yg terjadi

anis said...

seonok dengar cerita korang .. sy ambil iktibar dan pengajaran dengan semua yg terjadi

Anonymous said...

Ye btul tu..make sure ur hubby bt potongn gji untuk korang nti...n kna tnjuk muka kt kwn2 dia je..biar dorang knl sape isterinya..so if dia kluar ngn girl lain org akn thu itu bkn isterinya.sbb ada kwn sy dh jdi mcm ni...geng army xknl kwn sy ni (isteri).suami dia bwk girl lain jln2 or pg mna2 event tentera..n dorg ingtkn tu la isteri dia..cuma tbongkar apbla kwn sy ni pg cari suami dia kt kem..mtk djauhkn cm tu...nti pantau lbh2 cakap kita queen control plk

Anonymous said...

Sy isteri tentera.10 thn kahwin anak 2.happy je.suami sgtla penyayang.bangganya jd isteri tentera

Anonymous said...

Hehe..macam2 pengalaman dari wife,tunang and girlfriend army ni..husband saya kena draft kapal setahun setengah..mule2 tu rase sedih sgt..mane ade wife yg nk ditinggal2 kan..tapi ini takdir n ketentuan untuk kita semua..takdir dari yg Maha Esa..tambahan lagi kami blum ade anak..sunyilah rase..untuk kawan2 wife atau bakal wife army ni banyak2 lah bersabar..hati kena cekal.kite boleh berdikari..yg penting nawaitu lillahi taala..inshaAllah selamat..husband seorang navy n sentiasa belayar..kadang x dapat berhubung..xde line..agak sukar.tp semua tu dugaan.secara x langsung kite jadi kuat dr segi mental..inshaAllah...i can handle anything..i'm an army wife.

Anonymous said...

Macam2 cerita suka dan duka kan .. yg mana sedang melayari bahtera kebahagiaan, alhamdulillah, tahniah . Mana yg berduka , bsabar dan redhalah . Tak semua askr mcmtu , Saya sekarang tunangan askar , bakal berkahwin dlm msa 3bulan lagi . Saya taknak crita2 buruk ttg askr mnganggu kprcayaan dan keyakinan sy pd suami . InsyaAllah , sentiasalh bdoa yg baek2 utk rumah tgga :')

Anonymous said...

Puan/cik..I'm an amy officer's wife..there r so many things that we've gone through together..its not easy..jgn la membina bahagia atas penderitaan org lain..Allah Maha Adil..takut awak yg mnangis d blkg hari..:)

Anonymous said...

Lelaki yg baik untuk perempuan yang baik..bertabahlah puan:) jgn salahkan tentera..sama je keje apa pun..yg penting hati dan iman..

Anonymous said...

Wanna share my experience..my bf is an army officer..was in relationship almost 2 years..in my eyes, he is a nice person..dy ad tegur i kalo my attire a bit fit when i see him. Early dis year, he decide to get married in Nov..as a women, i am so happy..but actually, that is just the beginning of story. 1 week later, sy dpt tahu dy ad skandal dgn other women through skype..it is really hurt during that time..he promise to leave that women, so i decide to give 1 more chance..everything just ok aft that n at the end of Mac dis year, his family come for merisik..but suprisingly, aft 2 days of merisik, his scandal contact me n explain everything about their relationship...now i still in tempoh bertenang...sy yakin Allah itu ad..moga ap yg trjd ad hikmah semuanya..pngjrn yg sy dpt ambil dr ap yg sy lalui ialah kte jgn simply prcaya dkt org 100%..simpanlah sket ketidakpercayaan tu agar kte x jatuh tersungkur if anything happen later..n mintalah dr Allah..jgn trlmpau meminta kpd manusia..dan benar cinta manusia tu smntara...cinta kpd Allah juga yg abadi

Anonymous said...

suka dan duka hanya ALLAH yang tahu...semoga kita terus berbahagia di samping suami tercinta dan didalam redha Ilahi.cekal dan tabah..

Anonymous said...

For me isteri kna ada career sndiri so that our hubby xberani sgt nk buat pe2 kt kita..xkisah la hubby kja pe pn sama je ada baik buruknya cuma iyelah kja army ni kna lbh byk bsabar n tabah..so prepare urself to face any possibility...

ukhti nurul said...

sepupu saya berkahwin dengan tentera dan dia merana sejak kahwin , suami dia memang kejam dan jahat, allhuakbar ..... baru2 tahun kawin tp da nk bercerai , hmmm tp masalah saya skrg , ada seorang tentera melamar saya , saya sygkan dia , tp saya takut peristiwa sepupu saya jd kepada saya , huhu , so , tunggu je lah , tak tahu nk terima ke x :)

mya said...

huh. takutnye.. Ya Allah.. padaMU saja aku bergantung.

Anonymous said...

Kenalkan I dengan sorang pegawai tentera boleh?

Anonymous said...

Sblm saya bercerita, terlebih dahulu saya mohon maaf ya. Saya cuma ingin berkongsi disini. Saya mmg elakkan diri drp bercinta dgn suami org. Tp kdg2 betul apa yg org cakap apa yg kita taknak itulah yg selalu kita dapat. Saya bercinta dgn seorang pegawai tentera. Kami merupakan kawan lama berjumpa semula. Pada awalnya saya percaya dgn apa yg diceritakan dan saya menerima dia seadanya wlon tahu dia beristeri. Di pendekkan cerita pd awalnya semua ok..tetapi lama kelamaan seperti ada yg xkena. Saya mmg tahu dia gemar keluar dgn rakan pergi berkaraoke dsb. Tp saya jenis xkisah. Cuma akhir2 ni dia jarang menghubungi saya. Call pun kdg2 xjwb..akhirnya saya boleh buat kesimpulan yg dia sbnrnyer mmg kaki berpoya2... kesian dengan wife dan anak2 dia...

Anonymous said...

Susah rasanya jadi isteri tentera tapi yg tak diiktiraf. Suami kawen dgn saya dlu, dia masih belum cetai secara rasmi dgn isteri lama. Dh kawen 3 tahun baru tau yg suami ni ada isteri dgn anak tapi diaorg dh lari tinggalkan dia. Saya pulak x tau sjagt prosedur kawen tentera ni. Anak dh umur 4 tahun baru dia sah cerai dgn isteri lama.

Anonymous said...

Skrg masih menaruh harapan suami iktiraf saya ni sbg isteri dia kat pegawai2 atasan dia.anak dh masuk 2 org x lama lgi...kadang2 sedih hati bila tgk org lain seronok dpt tgl dgn suami dalam kem. Tapi saya ni cuma boleh tunggu suami balik kampung saya bila dia dapat cuti....sabar jela demi anak anak

Anonymous said...

da bertahun ni bercinta dengan askar. ape boleh nak cakap satu je SABAR! SABAR! SABAR!
kalau agak2 gedik memanjang nak attention je xpayahlah weh jadi bini askar.
asal plan nak dating, last minute cancel. kene itu lah ini lah. time birthday saya dia dalam hutan. contact ape pun tak. sedih tahu! kalau korang penyabar bolehla join the club. meh kita kongsi perasaan bercinta ngan askar ni.bab duit orang kata banyak, bila laki aku nak bagi macam-macam aku tanak sebab aku nak satu je MASA DIA. betul duit xleh beli masa yg hilang. sobsob.

Anonymous said...

Saya isteri seorang navy dan PJJ.sy di jb dia di kuantan.sekarang ditugaskan menjaga perairan sabah iaitu ops wira selama beberapa bulan..bulan puasa sahur sorang n buka pun sorang..tambah2 lagi sy sedang hamil anak sulung kami..perasaan jgn cakap..kjap on kjap off..pape pun kena lah banyak sabar..selalu menanti kepulangan suami tercinta.Allah takdirkan begini perjalanan hidup kami..redha dan sabar..inshaAllah ada kemanisan di penghujungnya..

Nessa said...

Saya pulak dengan TUDM. Seriously! BANYAK SANGAT DUGAAN! SABAR memanjang! Makan hati memanjang! Kalau orang lain dah blah kot! It takes a strong woman to love a military man. Memang...Memang syaitan selalu hasut kita untuk think negative tapi kite kene bersabar n iman kena kuat. Bab2 gatal tu, PERKARA BIASA. Dlu memang saya amik hati gak, sekarang lantak la. Janji dia pilih aku untuk kawen ngan die. Hehe. Semua laki gatal kot. Xkire la tentera or x. Dlu pon saya ni jenis yang nak attention lebih tapi sejak kenal dia, saya dah x kisah. Sejak kenal dia, dia la banyak ajar erti kehidupan ni. I am stronger and more independent. Partner2 army ni, kte semua sama. Anda paham2 la kan? Kite tak macam couple lain ok? Kite kena KUAT and banyak bersabar :)

Anonymous said...

ohh. hahha. byk gila story sini tentang military ya i have been with partner since sekolah menengah. ahaha. da tu dia sambung di UPNM KL n saya nunn belajar d sarawak. xrasa apa2 la kalau jauh. rezeki dia dapat jadi TUDM, lepasan upnm, leftenan muda, posting d Penang .. kami dua asal Sabah .. Allah ada untuk jaga diri dia. so no worries.. cakap baik2, fikir baik2, Insyaallah yg baik2 akan dtg. n so sbnrnya saya xkisah dia army. kami dah lama PJJ. Masuk 8 tahun. . . Jodoh Allah tentukan, so relax.. segala ketentuan dah ditetapkan :) Im an enterpreneur, so xda perasaan sgt kalau xsms, xcall.. since saya sndiri bz. hahaha..

amanda said...

haiiii...saya skrg ni tengah kapel dgn tentera....dya owez bz dgn keja dya...tambah2 lg operasi d lahad datu skrg....jarang sgt dya contact sa...ramai kwn2 ckp tentera ni kuat men perempuan la,ganas la,tp sa pcya dgn dia ,.dya sanggup balik dari lahad datu semata2 nak jumpa sya...kami baru ja kapel tahun lalu... tp da kenal sejak 2011....kami da plan nak jumpa family nt bulan 10 ni....n plan nak mengikat tali pertunangan....lepas ni sya pun x tau sya akan bahgia atau x....tp apa yg sa tau kami saling menyayangi.....doakan kebahagiaan kami ye. :)

Anonymous said...

Nak tanya kalau hb tentera kan mmg xbole kawen 2 kan?so kalau dia menggtal then kita as his wife ape tindakan yg bole kita buat..contohnya boleh ke kita melaporkan salah laku dia tu kat komander pangkalan dia?dah xtahan la dia asyik nak skandal jek..

Post a Comment